top of page

Bio

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila on tämän hetken kysytyimpiä oopperakapellimestareita Suomessa. Rannila toimii Opera BOXin musiikillisena johtajana ja Helsingin filharmonisen kuoron sekä Suomalaisen oratoriokuoron taiteellisena johtajana. Hänen repertuaarinsa musiikkiteatterin ja kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina on maamme laajimpia.


"Rannila piti langat käsissään ja sai vaihtuvien tuntemusten kohinan etenemään vastustamattomasti etenpäin. Hän henkii suurta musikaalisuutta ja rakkautta musiikkiin."

(HS 12.9.2020 / Hannu-Ilari Lampila)
 

Jonas Rannila debytoi kapellimestarina Suomen Kansallisoopperassa kaudella 2022-23 ja on vieraillut viime vuosina mm. Tampere filharmonian, Turun filharmonisen orkesterin, Kuopion, Joensuun, Mikkelin ja Kemin kaupunginorkesterien sekä Tapiola-, Pori- ja Kymi sinfoniettan, Kamariorkesteri Avantin, Vantaan vihdeorkesterin ja Suomalaisen barokkiorkesterin kapellimestarina. Rannilan johtamia näyttämöteoksia kaudella 2023-24 ovat mm. Puccinin "Tosca", Lindgrenin "In transit", Kantelisen "Joulu on bling!", Prokofievin "Rakkaus kolmeen appelsiiniin", Salonen-Steinin "Animagios"-musikaali ja Mozartin "Taikahuilu". Kauden ohjelmistoon kuuluvat myös suuret kuoroteokset Rossinin "Petite messe solennelle", Verdin "Requiem", Honeggerin "Le roi David", Bachin "Matteuspassio", Händelin "Messias" sekä Brahmsin "Ein deutsches Requiem". Rannila valittiin myös Klaus Mäkelän ja Sakari Oramon mestarikursseille Tukholman Kuinkaallisen filharmonikkojen ja Oslon filharmonisen orkesterin kanssa.


Rannila on johtanut oopperoita mm. Suomen Kansallisoopperassa, Opera BOXin tuotannoissa, Turun filharmonisen orkesterin ja Åbo Svenska Teaterin tuotannoissa, Vaasan oopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Helsingin juhlaviikoilla, Tampereella, Oulussa, Jyväskylässä, Ahvenanmaalla ja Savonlinnassa. Lisäksi Rannila on työskennellyt säännöllisesti mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja Tampereen oopperassa. Rannila on lyhyessä ajassa johtanut yli 30 oopperaa.


Viime kausien kohokohtiin kuuluivat mm. Mozartin Taikahuilu Suomen Kansallisoopperassa, Puccinin "Toscan" esitykset Ahvenanmaan oopperajuhlilla, Leonard Bernsteinin "West side story" -musikaalin esitykset Savoy-teatterissa Vantaan viihdeorkesterin kanssa, "Cavalleria rusticana" ja "Pajazzo" -oopperoiden esitykset Turun filharmonisen orkesterin kanssa, Franz Léharin "Tsarevits"-operetti Helsingissä ja Porissa Pori sinfoniettan kanssa sekä Philip Glassin "Akhnaten"-oopperan,  sekä Sebastian Fagerlundin "Döbeln"-ooppperan esitykset Helsingin Aleksanterin teatterissa. Rannila johti Ahvenanmaan 100-vuotis juhlagaalan sekä kantaesitysoopperan "Djävulsdansen i Skarpans" Maarianhaminassa kesällä 2022. Rannila johtaa jatkuvasti myös suuria kuoro-orkesteri teoksia ja jatkaa yhteistyötä lauluyhtye Rajattoman kapellimestarina.

Jonas Rannila valmistui joulukuussa 2017 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, pääaineenaan kuoronjohto. Hän on opiskellut orkesterin- ja kuoronjohtoa myös Leipzigissa sekä tutkinut oopperateoksia Rooman Villa Lantessa. Rannilan kapellimestariopettajina ovat toimineet mm. professorit Roland Börger, Leif Segerstam, Florian Ludwig ja Barbara Rucha. Kuoronjohtoa Rannila on opiskellut muun muassa Matti Hyökin ja Nils Schweckendiekin johdolla. Rannilan laaja-alaista musiikinopiskelua ovat tukeneet myös pianon- ja oboensoitto sekä tausta Cantores Minores -poikakuorossa. Hän on opiskellut laulua Hannu Niemelän, Jorma Elorinteen ja Tom Nymanin johdolla sekä laulanut mm. Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Helsingin kamarikuorossa. Rannila on myös toiminut pianon- ja cembalonsoittajana Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa ja työskennellyt apulaiskapellimestarina mm. maestroille Okko Kamu, Alberto Hold-Garrido, Santtu-Matias Rouvali, Lawrence Foster ja Xian Zhang.

Richard Wagner -kulttuuriyhdistys valitsi Rannilan vuoden 2012 Bayreuth-stipendiaatikseen.

Mm. Pro Musica -säätiö, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin -säätiö, Muusikkojen liitto, Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto sekä Salzburgin musiikkijuhlien ystävät Suomessa ry. ovat tukeneet Rannilan taiteellista toimintaa. Uuden musiikin foorumi, EU:n rahoittama Ulysses Network valitsi Jonas Rannilan sen jäseneksi vuonna 2016. Kapellimestari Jonas Rannila kutsuttiin säveltäjä Uuno Klami -seuran puheenjohtajaksi syksyllä 2020.

Jonas Rannila : Kuva: HFK-Paarvala.jpg
Opera Box Logo.png
Manifestum Logo.png
Helsingin%20Filharmoninen%20kuoro%20Logo
bottom of page