Bio

Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila on tämän hetken kysytyimpiä oopperakapellimestareita Suomessa. Rannila toimii Opera BOXin musiikillisena johtajana ja Helsingin filharmonisen kuoron sekä mieskuoro Manifestumin taiteellisena johtajana. Hänen repertuaarinsa musiikkiteatterin ja kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina on maamme laajimpia.

Rannila on johtanut oopperoita mm. Turun filharmonian ja Åbo Svenska Teaterin tuotannoissa, Opera BOXin tuotannoissa, Vaasan oopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Helsingin juhlaviikoilla, Tampereella, Oulussa ja Savonlinnassa. Lisäksi Rannila työskentelee säännöllisesti mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja Tampereen oopperassa. Viime vuosina Rannila on johtanut mm. Tampereen, Turun, Kuopion ja Mikkelin kaupunginorkestereita, Tapiola-, Pori- ja Helsinki Sinfoniettaa, Vantaan viihdeorkesteria sekä barokkiorkesteri Storiaa. Vaasan kaupunginorkesterin kanssa Rannila on johtanut lähes 40 oopperaesitystä.

 

Kaudella 2022-2023 Jonas Rannila debytoi mm. Suomen Kansallisoopperan kapellimestarina. Vuosina 2024-2027 Rannila johtaa Porissa Jorma Uotisen ohjaaman Richard Wagnerin Nibelungin Sormus -tetralogian yhteistyössä Pori sinfoniettan kanssa. Viime kausien kohokohtiin kuuluivat mm. Leonard Bernsteinin West side story -musikaalin esitykset Savoy-teatterissa, Cavalleria rusticanan ja Pajazzo -oopperoiden esitykset Turussa, Franz Léharin Tsarevits-operetti Helsingissä, Porissa ja Tampereella sekä Philip Glassin Akhnaten-oopperan, Eetu Ranta-ahon Manga-oopperan sekä Sebastian Fagerlundin Döbeln-ooppperan esitykset Helsingin Aleksanterin teatterissa. Rannila  johtaa jatkuvasti myös suuria kuoro-orkesteri teoksia ja jatkaa yhteistyötä lauluyhtye Rajattoman kapellimestarina.

Jonas Rannila valmistui joulukuussa 2017 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, pääaineenaan kuoronjohto. Hän on opiskellut orkesterin- ja kuoronjohtoa myös Leipzigissa sekä tutkinut oopperateoksia Rooman Villa Lantessa. Rannilan kapellimestariopettajina ovat toimineet mm. professorit Roland Börger, Leif Segerstam, Florian Ludwig ja Barbara Rucha. Kuoronjohtoa Rannila on opiskellut muun muassa Matti Hyökin ja Nils Schweckendiekin johdolla. Rannilan laaja-alaista musiikinopiskelua ovat tukeneet myös pianon-, oboen- ja alttoviulunsoitto sekä tausta Cantores Minores -poikakuorossa. Hän on opiskellut laulua Hannu Niemelän, Jorma Elorinteen ja Tom Nymanin johdolla sekä laulanut mm. Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Helsingin kamarikuorossa. Rannila on myös toiminut pianon- ja cembalonsoittajana Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa ja työskennellyt apulaiskapellimestarina mm. maestroille Okko Kamu, Alberto Hold-Garrido, Santtu-Matias Rouvali, Lawrence Foster ja Xian Zhang.

Richard Wagner -kulttuuriyhdistys valitsi Rannilan vuoden 2012 Bayreuth-stipendiaatikseen.

Mm. Pro Musica -säätiö, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin -säätiö, Muusikkojen liitto, Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto sekä Salzburgin musiikkijuhlien ystävät Suomessa ry. ovat tukeneet Rannilan taiteellista toimintaa. Uuden musiikin foorumi, EU:n rahoittama Ulysses Network valitsi Jonas Rannilan sen jäseneksi vuonna 2016. Kapellimestari Jonas Rannila kutsuttiin säveltäjä Uuno Klami -seuran puheenjohtajaksi syksyllä 2020.

Jonas Rannila : Kuva: HFK-Paarvala.jpg
Opera Box Logo.png
Manifestum Logo.png
Helsingin%20Filharmoninen%20kuoro%20Logo