Bio
Kapellimestari-kuoronjohtaja Jonas Rannila on tämän hetken kysytyimpiä oopperakapellimestareita Suomessa. Rannila toimii Opera BOXin musiikillisena johtajana ja Helsingin filharmonisen kuoron sekä mieskuoro Manifestumin taiteellisena johtajana. Hänen repertuaarinsa musiikkiteatterin ja kuoro-orkesteriteosten kapellimestarina on maamme laajimpia.
Kaudella 2022-23 Jonas Rannila debytoi mm. Suomen Kansallisoopperassa ja vierailee mm. Tampere filharmonian, Kuopion, Joensuun, Mikkelin ja Kemin kaupunginorkesterien sekä Pori- ja Kymi sinfoniettan ja Suomalaisen barokkiorkesterin kapellimestarina. Rannilan johtamia näyttämöteoksia kaudella 2022-23 ovat mm. Glassin "Akhnaten", Mozartin "Taikahuilu", Weillin "Seitsemän kuolemansyntiä" ja "Mahagonny Songspiel", Bernsteinin "Candide", Puccinin "Turandot" ja Šostakovitšin "Moskva, Tšerjomuški - Lempeä lähiössä" -operetti. Kauden ohjelmistoon kuuluvat myös Verdin "Requiem", Orffin "Carmina burana", Mozartin "c-molli messu", Mendelssohnin "Paulus-oratorio" sekä Bachin "Matteuspassio".
Rannila on johtanut oopperoita mm. Turun filharmonian ja Åbo Svenska Teaterin tuotannoissa, Opera BOXin tuotannoissa, Vaasan oopperassa, Ilmajoen musiikkijuhlilla, Helsingin juhlaviikoilla, Tampereella, Oulussa, Ahvenanmaalla ja Savonlinnassa. Lisäksi Rannila on työskennellyt säännöllisesti mm. Savonlinnan oopperajuhlilla ja Tampereen oopperassa. Rannila on lyhyessä ajassa johtanut yli 30 oopperaa.
Viime kausien kohokohtiin kuuluivat mm. Leonard Bernsteinin "West side story" -musikaalin esitykset Savoy-teatterissa Vantaan viihdeorkesterin kanssa, "Cavalleria rusticana" ja "Pajazzo" -oopperoiden esitykset Turun filharmonisen orkesterin kanssa, Franz Léharin "Tsarevits"-operetti Helsingissä ja Porissa Pori sinfoniettan kanssa sekä Philip Glassin "Akhnaten"-oopperan, sekä Sebastian Fagerlundin "Döbeln"-ooppperan esitykset Helsingin Aleksanterin teatterissa. Rannila johti Ahvenanmaan 100-vuotis juhlagaalan sekä kantaesitysoopperan "Djävulsdansen i Skarpans" Maarianhaminassa kesällä 2022. Rannila johtaa jatkuvasti myös suuria kuoro-orkesteri teoksia ja jatkaa yhteistyötä lauluyhtye Rajattoman kapellimestarina.
Jonas Rannila valmistui joulukuussa 2017 musiikin maisteriksi Taideyliopiston Sibelius-Akatemiasta, pääaineenaan kuoronjohto. Hän on opiskellut orkesterin- ja kuoronjohtoa myös Leipzigissa sekä tutkinut oopperateoksia Rooman Villa Lantessa. Rannilan kapellimestariopettajina ovat toimineet mm. professorit Roland Börger, Leif Segerstam, Florian Ludwig ja Barbara Rucha. Kuoronjohtoa Rannila on opiskellut muun muassa Matti Hyökin ja Nils Schweckendiekin johdolla. Rannilan laaja-alaista musiikinopiskelua ovat tukeneet myös pianon-, oboen- ja alttoviulunsoitto sekä tausta Cantores Minores -poikakuorossa. Hän on opiskellut laulua Hannu Niemelän, Jorma Elorinteen ja Tom Nymanin johdolla sekä laulanut mm. Savonlinnan oopperajuhlakuorossa ja Helsingin kamarikuorossa. Rannila on myös toiminut pianon- ja cembalonsoittajana Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa ja työskennellyt apulaiskapellimestarina mm. maestroille Okko Kamu, Alberto Hold-Garrido, Santtu-Matias Rouvali, Lawrence Foster ja Xian Zhang.
Richard Wagner -kulttuuriyhdistys valitsi Rannilan vuoden 2012 Bayreuth-stipendiaatikseen.
Mm. Pro Musica -säätiö, Svenska kulturfonden, Taiteen edistämiskeskus, Niilo Helanderin -säätiö, Muusikkojen liitto, Islantilais-suomalainen kulttuurirahasto sekä Salzburgin musiikkijuhlien ystävät Suomessa ry. ovat tukeneet Rannilan taiteellista toimintaa. Uuden musiikin foorumi, EU:n rahoittama Ulysses Network valitsi Jonas Rannilan sen jäseneksi vuonna 2016. Kapellimestari Jonas Rannila kutsuttiin säveltäjä Uuno Klami -seuran puheenjohtajaksi syksyllä 2020.